07.18. 2014

Romani Design „My Identity-My Freedom” fashion show

karolyigyorgy_13s.jpg

karolyigyorgy_10s.jpgkarolyigyorgy_8s.jpgkarolyigyorgy_9s.jpgpalyizsofia_5s.jpgpalyizsofia_3s.jpg

 

Divat, ami közelebb hoz: hatalmas érdeklődés kísérte a Romani Design legújabb kollekciójának bemutatóját

A tradicionális roma motívumokat és szabásmintákat újraértelmező és modern stílusjegyekkel ötvöző Romani Design hétfő este mutatta be új kollekcióját a Szépművészeti Múzeumban, amit a szabadság, a bátorság és az önazonosság szeretete inspirált.

Július 14-én a Szépművészeti Múzeum Reneszánsz Csarnokában csodálhatta meg a nagyközönség a divatház legújabb, „Az én identitásom – az én szabadságom” fantázianevet viselő kollekcióját. A kollekciót az identitását bátran felvállaló és azt szabadon értelmező modern nő ihlette,  aki kreativitását, életörömét tudatosan éli meg és képviseli azt. 

„Számomra a divat ugyanaz, mint írónak a szavak, vagy festőnek a színek. A ruháimon keresztül tudom megfogalmazni önmagam és megteremteni azt a világot, amelyben szívesen élek” – vallja a Romani Design ötletgazdája, Varga Erika tervező. 

A Romani Design formabontó „My Identity-My Freedom” kollekcióját a roma női viselet egyik jellegzetes darabja, a kötény, azaz kretinca ihlette. A kretinca formája, zsebének vonala, cakkos díszítőmotívumai a bemutatott kreációk szinte mindegyikén visszaköszönnek. A kretinca viselete generációkon átívelő jelentőséggel bírt: anyáról lányra hagyományozódott és az anya által megkezdett hímzéseket a lány tovább díszítette, varratta, így gazdagítva tovább annak motívumkincsét. 

A Varga Erika által megálmodott ruhákat Diós Gabriella iparművész porcelán ékszerei és Varga Helena táskái egészítették ki. A táskák kézműves technológiával, bőr, textil, kasmír és selyem anyagok ötvözésével, kézzel készültek. Az ékszereket hímzett tűzrózsa virágmotívumok ihlették, melyeket Varga Erika tervezett. Színviláguk, festményszerű ábrázolásmódjuk harmonikus kiegészítői a ruháknak.

 

Romani Design

A Romani Design márkanevet 2010-ben egy Akácfa utcai varrodából indította útjára Varga Erika tervező azzal a céllal, hogy a roma viseleti kultúra szépségeit és értékeit beemelje a kortárs ruhatervezés világába. Az eltelt négy év alatt a Romani Design bátor színvilágú ruhái és egyedi kiegészítői befogadó közegre találtak a roma és nem roma társadalomban egyaránt, s ma már egyet jelentenek az elfogadással, nyitottsággal, sokszínűséggel. A Romani Design több mint egy hagyományos divatcég. Szemléletformáló, értékközvetítő és értékteremtő szerepe oktatási tevékenységében is megnyilvánul: kreatív foglalkozások, tanfolyamok keretében oktatnak roma és mélyszegénységben élő fiatalokat. A „My Identity-My Freedom” kollekció is egy oktatási projekt keretén belül valósult meg, melyben hátrányos helyzetű magyarországi és szlovákiai nők részesültek szabás-varrás képzésben. A projektet és az eseményt az EurópaiUnió Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007- 2013 támogatta.

 

Roma Partnership Program

A Romani Design a Roma Partnership program része. A programot az ERSTE Alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy összefogja a roma közösségek életminőségének javítását segítő civil szervezetek munkáját Közép- és Dél-Kelet-Európában. Az együttműködés célja, hogy közösségi szinten támogassa a társadalmi vállalkozások fejlesztését roma és nem roma együttműködők bevonásával és hozzájáruljon olyan kezdeményezésekhez, amelyek munkahelyeket és bevételi lehetőségeket teremtenek a közösségeknek, amelyek így önfenntartóvá válhatnak. Az ERSTE Alapítvány Roma Partnership programja egy olyan platform, ahol civil szervezetek, innovatív társadalmi vállalkozások, technológiatranszfer szervezetek és nemzetközi szakértők gyűlnek össze azért, hogy ezeknek a projekteknek a hatékonyságát javítsák.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://festyinstyle.blog.hu/api/trackback/id/tr246522035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása