02.27. 2012

Interview with a young photographer talent: Arian

Interjú egy fiatal fotós tehetséggel: Ariannal




Ariant már nagyon régóta ismerem. Mindig is nagy vágyam volt, hogy készítsen képeket a blogomhoz és Festy in style-os projektekhez, mert szerintem hazánk egyik legígéretesebb fotósa. A vele való együttműködésem mindenképpen a blog javára fog szolgálni, emelné a színvonalát. Párhónapja elkezdtünk együtt kreatívkodni. Hamarosan láthatjátok az eredményét. Ariannal készítettem egy interjút, amiből megismerhetitek.


A honlapján és a Facebook profilján láthatjátok az alkotásait:
http://www.arianillusion.eu/works.php
http://www.facebook.com/#!/pages/Arian-Illusion/203217773037182




Mióta fotózol és hogyan tanultad meg?
Ha lehetek egy kissé szentimentális, akkor azt mondom, hogy mióta az eszemet tudom, fotózok. Kifeszült éles képpé komponáltam minden olyan dolgot a fejemben, amit láttam, amit érdekesnek találtam, és ami inspirált, vagy éppen megbotránkoztatott. Gyűjtögettem a képeket. Majd kb. 3 évesen rajzolni kezdtem, rajzoltam és rajzoltam. Egészen 19 éves koromig grafikusnak tanultam, majd jött a váltás. Addigra több kép volt a fejemben, mint amihez elég egy élet, hogy lerajzolhassam, és tudtam kell egy módszer egy új csatorna, ami gyorsabb, és modernebb. Valamint a grafikához elengedhetetlen volt sokszor fotóanyag, és olykor nem találtam meg egy adott témában a megfelelő képet. Így vettem kezembe először gépet. Hozzáteszem, előtte a kötelező fotó tantárgyból megajánlott 3-ast kaptam, annak érdekében, hogy többé ne látogassam az órát. Azért nem buktattak meg, mert azt csak elvből nem tette a Mesterem. (nevet) Szóval, kénytelen voltam magam megtanulni, sosem olvastam hozzá könyveket, és nem végeztem tanfolyamot sem. A magam feje után akartam menni, megismerni és megszeretni a "harmadik szememet".


Mennyit számít, hogy milyen gépünk van?
Régen nem volt írógép vagy számítógép, és az írók tollából mégis születtek nagy művek. A grafika Mesterem folyton azt hajtogatta, "ha elmegy az áram, a munkát akkor is be kell fejezned". Nyilván a mai korunkban ez elég plátói, de van benne igazság. Így, azt mondom mindegy milyen a hangszered, csak tanulj meg rajta jól játszani. Sokszor kérdezik tőlem, hogy milyen gépet vegyenek, mit javaslok, mi a legújabb? Nem követem napi rendszerességgel. Ha pedig kézzel foghatóan meg kell válaszolnom a kérdést, akkor azt mondom: az objektív a lelke. Én évek óta szinte minden alkalommal ugyanazt az objektívet használom, régimódi vagyok. Lényeg, hogy lássak vele mindent, amit szeretnék.


A stylistnak vagy inkább fotósnak mondanád magadat? Lehet mindkettőt egyszerre űzni?
Grafikusnak. A styling, a design, a fotó csak darabok, amiből a végén összeáll a kép. Lehet mindkettőt, gond nélkül. Nekem sosem számított éppen mit tervezek, weboldalt, ruhát, videót, kiadványt, logót. Mind csak feladat, kreatív csomagolásra szorul. A stylist szakot is azért végeztem el, mert az még hiányzott a teljes "Képhez".


Honnan szoktál inspirálódni?
Szimplán inspirál a tudatlanságom. (nevet) Valamint megfigyelek. Másoknak úgy tűnhet, nagyon ráérek, de akkor dolgozom a legjobban. Régebben nem voltam hajlandó a kezembe venni szakirodalmat a divatról, aztán felvilágosítottak, hogy ez struccpolitika.
Utána falni kezdtem. Azért, hogy tudjam mi a szint, mert ha tudod mi a szint, tudod, mennyit kell még tanulnod, hogy túlszárnyald. Sokszor pedig a legkisebb dolgokból jönnek a legnagyobb ötletek. Mikor mondjuk, elvágod az ujjad, majd rájössz, hogy a géz mi mindenre jó, és a modellen másnap ruha lesz belőle. :) Amit az idők során észrevettem magamon, egyszerű ösztönös dolog, de inspirál: ha nem eszek egy ideig, a fizikai éhségem éhessé teszi az elmémet. :)


Milyen lehetőséget látsz abban, hogy szerepeltek a Viva tv-ben?
Fontos, hogy ismerjenek, de leginkább, hogy lássák, miképp dolgozunk, és a személyiségünket. Mindenképp pozitív egy ilyen lehetőség, amit egyébként már most is tapasztalunk a bőrünkön.


Mik az álmaid és jövőbeli terveid?
Mindig azt csinálhassam, amit szeretek. Mindegy mi az, csak örömömet leljem benne. Most, hogy megkérdezted, mondjuk 4 oldal divatanyag az angol Vogue-ban, és egy jótékonysági kampány mondjuk a Benettonnak. :)


"Kell egy csapat"!?
Ez a 0. pont. Nélkülük nem megy, Nélkülük semmi nincs. :) Erre a vászonra mindenki húz egy ecsetvonást, ezek különbözősége adja a végén az egységet.


Mi a véleményed a magyar divatról és az emberek öltözködéséről?
Ráférne egy alapos ráncfelvarrás. Annyi viszont bizonyos, hogy reggel mindenki húzza fel magára azt "bőrt" amelyikben aznap boldogan ki tud nyújtózni a teste és a lelke is.



I have known Arian for ages. I had always dreamt about her taking photos for my blog and the Festy in style project as I think she is one of Hungary's most promising photographers. My cooperation with her will definitely improve my blog and increase its standard.

A couple of months ago we started to be creative together, you will be able to see the results soon. I made an interview with Arian so that you can get to know her better.


You can see her photos on her website and Facebook profile:
http://www.arianillusion.eu/works.php
http://www.facebook.com/#!/pages/Arian-Illusion/203217773037182






How long have you been taking photographs and how did you learn it?
If I can be a little sentimental, I will say that I have been taking photographs ever since I can remember. I formed everything I saw and found interesting into a picture in my mind, the things which inpired me or shocked. I was collecting these pictures. When I was 3, I started to draw, I was drawing and drawing. I had been studying as a graphic designer until the age of 19, and then a turning point came. I had more pictures in my mind which could have been drawn during a lifetime so I knew I needed a new method, channel which is faster, more modern. Also, the good photo material was inevitable for graphics but sometimes I couldn't find the suitable picture in certain topics. That is why I started to use the camera. I have to add that earlier I got a 3 grade without any exam in the compulsory photography lesson, they wanted me not to attend it anymore. I didn't fail only because of the principle of my master. Therefore I was forced to learn everything by myself. I had never read any books and taken any courses. I wanted to follow my own ideas, find and get to know my "third eye".






How important is the camera?
There hadn't been any typewriters or computers earlier, although writers created great works. My graphics Master kept repeating, "if the electricity goes down, we still have to finish the work." Obviously in our world it sounds platonic but there is a truth in it. Therefore, I say, whatever instrument you have, learn to play it well. A lot of people ask me what kind of camera they should buy, which is the newest type. I don't follow it daily. If I have to answer the question: the objective is the soul of it. I have been using the same objective for years, I am old-fashioned. The main point is to see everything we want through it.






Do you consider yourself a stylist or a photographer. Is it possible to do them both?
I am a graphic designer. Styling, design and photos are just pieces which make a whole. It is possible to do both easily. It has never mattered to me what I designed, website, clothes, video, publication, logo. All of them are tasks to be packed creatively. I did the stylist major only because it was still needed for the whole "Picture".






What inprires you?
My unknowing inspires me. And I watch. People might think I have nothing to do but that is when I work the most. I didn't want to read anything about fashion earlier but I realized it was silly. I couldn't stop reading books afterwards so that I knew what the standard was. Because if you know what the standard it, you realize how much you still have learn to exceed it. And many times the best ideas come from the tiniest things. For example if you cut your finger and notice how useful the gauze is and the next day the model is wearing gauze clothes. :) I have realized what inpires me, it is an instinctive thing, if I don't eat for a while, my physical hunger make my mind hungry. :)






What opportunity does performing on Viva Tv gives you?
It is important that people get to know us, our personality and see how we work. It is definitely a advantageous opportunity which I am already experiencing.






What are your dreams and future plans?
I always want to do what I like. I doesn't matter what it is, but I would like to enjoy it. But now that you've asked, maybe a 4-page-long fashion material in the British Vogue, and a charity campaign for Benetton.






"Do you need a team!?"
This is point Zero. There is nothing without them, nothing works without them. :) Everybody paints a line on this canvas, the difference between these make the unity in the end.






What is your opinion about Hungarian fashion and people's style?
It would require a little spruce-up. Everybody should certainly put on something in the morning which makes both their soul and body happy on that day.
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://festyinstyle.blog.hu/api/trackback/id/tr315473262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szila 2012.02.27. 17:45:35

Sok sikert Arian!!!
süti beállítások módosítása