10.29. 2015

Prestige Hotel Budapest & Costes Downtown

img_1813.JPG



img_1818.JPGimg_1907.JPGimg_1816.JPGimg_1904.JPGimg_1815.JPGimg_1906.JPGimg_1905.JPGimg_1826.JPG


img_1812.JPGimg_1776.JPGimg_1903.JPGimg_1809.JPGimg_1799.JPGimg_1798.JPGimg_1902.JPGimg_1901.JPGprestige2.jpgprestige1.jpg
Sziasztok!

A blog által sokszor megismerhetek különleges helyeket, és ezeket jó másokkal is megosztani, ezért mindig próbálok szép képeket készíteni, hogy vissza tudjam adni. A héten ellátogattunk az idén nyitott Prestige Hotel Budapestbe és a benne található Costes Downtownba, amikről itt találhattok egy részletes leírást.

 

Alapadatok

A hotel 2015. április 1-én nyitotta meg a kapuit az V. kerületi Vigyázó Ferenc utcában, 85 szobával. A hotelben egy 60 férőhelyes étterem, relax szoba (fitness gépekkel, jacuzzival és szaunával), és egy 40 fős konferenciaterem került kialakításra, valamint egy 29 férőhelyes mélygarázzsal rendelkezik.


A tulajdonos
ról

A szállodalánc tulajdonosa Mazen Al Ramahi jordán származású üzletember. Az első szállodája a Só utcai Boutique Hotel Budapest**** 2006-ban nyitotta meg kapuit 74 szobával, a Dohány utcai Continental Hotel Budapest****superior pedig 2010-ben, 272 szobával. Szállodai vállalkozásai mellett Mazen Al Ramahi más területeken is folytat üzleti tevékenységet, így például irodaházat tart fenn és üzemeltet, továbbá a kiskereskedelem is része üzleti vállalkozásainak.


Elhelyezkedés, Vigyázó Ferenc

Itt a Vigyázó Ferenc utcában két réteg is felcsillan, sőt igazából három. A Nádor utca közelsége mindenképpen, a Vigyázó annak szűk mellékutcája, de a két sarki épület azért meghatározza a Vigyázó utcát is. A Mandl – ház, nem összetévesztendő a budai hasonló nevű keskeny épülettel, a sarkon pompázik, vele szemben az OTP székháza, ami korábban is bankszékházként üzemelt. A névadó Vigyázó Ferenc jogász, képviselő, a főrendiház tagja volt. 28-ban önkezével vetett véget életének és jelentős vagyonát a Magyar Tudományos Akadémiára hagyta. Annak éppen jól jött a pénz, mert a háború után az Akadémia vagyona igen csak megcsappant. Befordulva a Nádor felől szűk kilátás nyílik a Dunára és jobbra az utca végén ott nehezedik az Akadémia épülete, mintegy bizonyítékául annak, hogy az utódok jól sáfárkodtak a Vigyázó hagyatékkal. Az is szép teljesítmény, hogy az utca neve nem változott, legalább is az utolsó hatvan évben biztosan nem. Az üvöltő hatvanas években is így hívták, sőt igen csak elhíresült akkoriban a Vigyázó név, mert a Földgép Vállalat KISZ alapszervi kultúrtermében az utca 3-as számú épületében tartotta legendás bulijait a Scampolo zenekar. Na, az rendes felfordulás volt, tudniillik kétszáznál több ember nem fért be a terembe, ennek megfelelően az utcán komoly márázkodások voltak, így mondták akkoriban, szóval verekedtek a bejutásért.


A
ház története

Az épületet eredetileg Hild József tervezte, korai eklektikus stílusban 1860 körül, és bérház funkciót töltött be. A klasszicista építészet kiemelkedő alakja több száz házat tervezett és épített, a környéken is többet. Ez az épület egy kései műve, melyet a mester halála után Zofahl Lőrinc építész fejezett be kora eklektikus stílusban. A legendás Hild Józsefről mindenki tud, ám a Zofahl család is jelentős építészdinasztia. Több mint 300 épületet terveztek Budapesten. Az eredeti építtető Spitzer Albert kereskedő lehetett.

Az épület lakófunkciójának megszűnése után irodaházként működött. 2004-ben, az akkor már lakatlan épület utcai szárnyának megtartásával Porcsalmi Zoltán (KÉSZ Kft.) tervei szerint a szomszéd épülettel együtt vonták be egy ingatlanfejlesztésbe. Az udvari részeket lebontották, csak

az utcai front maradt meg, és a ház új vasbeton szerkezetet kapott. Lakásokat építettek volna, ám a válság megakasztotta a projektet. A tervezett lakóépület nem valósult meg, csak a váza készült el. Az angol tulajdonosa például már akkor eladásra ajánlotta az épületet Mazen Al Ramahinak,

 

Építészet

2014-ben Hegedűs Péter és Bolyó Ágnes tervei alapján kezdték el a szállodafejlesztést az épület értékeit megőrizve, ugyanakkor a 2000-es évek igényeire szabva. Az egykori gangos ház belterét azzal bolondították meg, hogy azt „kifordították”. A belső udvar egy üvegkupola borítást kapott, és a körfolyosókon alakították ki a hotelszobák teraszai, míg a szobákba a bejárat egy zárt, belső lépcsőházon át vezet. Természetesen az egyes szobák teraszait elválasztották egymástól. Az utcai fronton megmaradt az eredeti belmagasság, és így négyszintes, míg az udvari fronton az újépítésnek köszönhetően három szintet nyertek. Hat emeleten vendégszobák vannak, a földszinten pedig az étterem és a lobby helyezkedik el. Mind a külső-, mind a belső homlokzati falak fehérre festettek, hogy minél világosabb legyen a belső udvar.


Belsőépítészet

Vörös Virág, Sáfrány Csilla és Bagyinszkiné Kiss Tünde belsőépítészek a vintage stílust a modernitással, a klasszikus békebeli eleganciát és a legújabb technikai vívmányokat kiválóan ötvözik mind a szobák, mind a közös terek kialakításában, berendezésében. IPE Cavalli bútorok, Swarovski kristálycsillárok, Villeroy & Boch szaniterek, kézzel festett angliai selyemtapéta, SICIS bronz szemcsékkel végighintett padlóburkolat, prémium minőségű Harlequin Leonida Velvet textilek uralják a teret és kényeztetik a szemet. A lobbit és a földszintet Vörös Virág tervezte, „klasszikus-klasszikus”-stílusban gondolkodott és nem a manapság trendi, modern high-tech dizánjt ötvözte a klasszikussal.



É
tterem

A Prestige Hotel Budapest éttermi együttműködő partnere a nemrég a világ 25-dik legjobb éttermének választott, Gerendai Károly és Miguel Rocha Vieira séf együttműködéséből Magyarországon elsőként Michelin csillagot fialó Costes étteremAz Costeshez hasonló színvonalat szertenének elérni, mivel technológiailag a létező legkorszerűbb megoldásokkal operálnak. A mérete is kétszer akkora, így itt kialakításra kerülhetett séfasztal, és látványkonyha is. A vendégtér hangulata picit visszafogottabb. Továbbra is fine dining étterem, de nem annyira, hogy valakit már feszengésre késztet. Barátságos, letisztult, világos hely. A homlokzat részben látszótégla, ami nem feltétlenül az eleganciát, inkább az oldottabb hangulatot biztosítja. Enteriőrjének kialakítása is Vörös Virág designer munkája. Sőt! A tányérok, éttermi eszközötervezését és gyártását is a belső designhoz igazítva rendelik meg.


A Costes Downtown
a szállodai vendégek teljes körű étkeztetési kiszolgálása mellett természetesen nyitva áll majd az utcáról betérő látogatók előtt is. A szállodavendégek nem jöhetnek le fürdőköpenyben, hiszen elsősorban az utcáról betérő vendégekre számít a tulajdonos. Az Execitive Chef Miguel Rocha Vieira, aki mind a két helyért felelős. Az étterem irányítását a nemzetközi szállodai tapasztalatokkal is bíró Méhész Zsomborra bízták. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://festyinstyle.blog.hu/api/trackback/id/tr238036972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása