01.21. 2014

Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

gyöngy.jpg

Ezúttal egy rendhagyó postot készítettem, mert az Európai Méhnyakrák Szövetség felkeresett, hogy működjek velük együtt és osszam meg veletek ezeket a fontos információkat. Remélem, hogy ezzel a bejegyzéssel egy kicsit segíthetek a megelőzés figyelem felhívására!

A világon minden évben, január harmadik hetében szervezik meg a Méhnyakrák Megelőzési Hetet, idén immár nyolcadik alkalommal január 20 és 26 között. A kampány célja felhívni a figyelmet arra, hogy a méhnyakrák a második leggyakoribb rákfajta a nők körében illetve, hogy ez a betegség védőoltással és méhnyakrák-szűréssel szinte teljes egészében megelőzhető! Ennek ellenére csak Európában 30.000 nő hal meg méhnyakrákban évente. A Méhnyakrák Megelőzési hét alkalmából lehetőség nyílik kedvezményes áron hozzájutni a méhnyakrák elleni védőoltáshoz is két budapesti oltóközpontban (Intermed Oltóközpont, Budai Oltóközpont és Magánorvosi Centrum). További információ: www.oltokozpont.hu, www.budaioltokozpont.hu

A civil társadalom méhnyakrák elleni küzdelmének jelképe a gyöngy, amelyből Európa-szerte a magánemberek már 1.5 millió darabot vásároltak meg, támogatva ezzel a méhnyakrák elleni küzdelmet. Női blogként én is csatlakoztam a kezdeményezéshez, ennek keretében egy külön posztot szenteltem a legfontosabb, méhnyakrákkal kapcsolatos tudnivalóknak.  Olvassátok el az információkat, válaszoljatok helyesen az alábbi kérdésre és nyerj egy valódi méhnyakrák-kampány gyöngykitűzőt. Kérlek, csatlakozzatok az akcióhoz és viseljétek a gyöngyöt!

Tudnivalók a méhnyakrákról!

  • A szexuálisan aktív nők 80%-a élete során biztosan megfertőződik HPV-vel, ezt a vírust nagyon nehéz elkerülni, így ne vedd félvállról a méhnyakrák elleni védekezést.1
  • A HPV vírusok ellen az óvszer sem nyújt védelmet, mivel bőr-bőr kontaktus útján is terjednek.
  • A méhszájseb a méhnyakrák megelőző állapota. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a méhnyakon található elváltozásokat – amelyeket a méhnyakrák-szűrésen diagnosztizálnak a nőgyógyászok – a HPV vírusok okozzák. A méhszájsebek tekinthetőek a méhnyakrák megelőző állapotának, hiszen ezekből fejlődhet ki a súlyos betegség.
  • Magyarországon évente közel  10 000 méhnyak-műtétet (konizációt) hajtanak végre, eltávolítva ezzel a HPV által megfertőzött, károsodott sejteket.
  • A konizáció szövődménye a koraszülés megnövekedett kockázata vagy akár meddőség is lehet.
  • A méhnyakrák ellen az elsődleges védelmet a védőoltás biztosítja, amely hatékonyan felveszi a harcot a HPV vírusok ellen.
  • A méhnyakrákszűréssel a már kialakult problémát fedezhetik fel időben, megakadályozva ezzel a rák kialakulását.
  • A védőoltás minden nőnek ajánlott, felső korhatár nélkül.

 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Nyerj egy valódi méhnyakrák-kampány gyöngykitűzőt és ezzel csatlakozzatok a felhíváshoz és viseljétek a gyöngyöt!

Kérdés

Hogyan előzhető meg a méhnyakrák?

A helyes válaszokat erre az e-mail címre küldjétek: festyinstyle@gmail.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://festyinstyle.blog.hu/api/trackback/id/tr435773881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása